menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Переважна більшість благодійних ініціатив пов`язана з допомогою військовим» – Тетяна Волочай (ФОТО)

05.03.2024 14:15

Участь у Конгресі взяли представники, зокрема, Польщі, Румунії, Франції та України

Партнерська публікація

У польському місті Міколайки триває ІХ Європейський конгрес місцевого самоврядування. Однією з тем панельних дискусій, в якій активну участь брали українці, є діяльність громадських організацій. На ній виступила директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай, яка розповіла про діяльність фонду, виклики та співпрацю з громадами, повідомляє I-VIN.INFO.

«З початку повномасштабного вторгнення у нас істотно збільшились темпи створення нових організацій в Україні. За останні два роки створено близько 8 тисяч благодійних фондів та понад 6 тисяч громадських організацій. Основним викликом для нашого громадського сектору є робота під час війни», – розпочала Тетяна Волочай.

Наразі переважна більшість благодійних ініціатив пов`язана з допомогою військовим. Водночас, Благодійний фонд «МХП-Громаді» займається відновленням та відбудовою сталості громад в Україні.

«З радянських часів нам залишилося у спадок таке явище, як низька соціальна активність в громадах. Завдяки спеціальним програмам вдалось впровадити різні освітні модулі. В їх рамках навчають необхідним компетенціям активну частину громади. Це написання грантів, проектний менеджмент, комунікація, залучення партнерства. Основним інструментом є налагодження взаємодії між громадою, бізнесом та владою», – каже директорка БФ.

За словами Тетяни Волочай, головним, але не єдиним донором їхнього благодійного фонду є міжнародна компанія з українським корінням у сфері кулінарних та агротехнологій – МХП. З компанією давно працюють в громадах, налагоджуючи тісні контакти з місцевими мешканцями та представниками соціальної інфраструктури. Така співпраця дає можливість не лише допомагати захисникам, а й проводити ініціативи з розвитку мікропідприємництва, підтримки культурних, освітніх та медичних проєктів.

Незважаючи на численні виклики під час повномасштабного вторгнення рф в Україну, нагальною проблемою є допомога ветеранам, демобілізованим та робота з їх родинами. Тож разом з бізнесом було започатковано програму для координації справ ветеранів – «МХП Поруч».

В межах цієї програми передбачене надання широкого спектру послуг ветеранам та їх родинам. Це, наприклад, юридична чи психологічна допомога, реабілітація та навіть зміна професії для ветеранів.

«Аби краще оперувати ресурсами, які можуть надходити в Україну у вигляді благодійної допомоги, ми постійно розвиваємося організаційно. Тож, запровадили у себе щорічний аудит міжнародного зразка», – підсумовує директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай.

Виконуючий обов’язки міського голови Ладижинської громади Вінниччини Олександр Коломієць розповів про постійну співпрацю з фондом «МХП-Громаді». І один з проєктів, який має реалізовуватись, пов’язаний з допомогою захисникам та захисницям:

«Компанія ДТЕК дала нам приміщення профілакторію, який був у них на балансі. Тепер ми працюємо над його відновленням, робимо ремонт і десь ближче до літа будемо запускати реабілітаційний центр для наших військових. Дякуємо Благодійному фонду «МХП-Громаді» за те, що активно співпрацюють з нами, в тому числі і по цьому об'єкту».

«Наші підрядники і старости сіл беруть активну участь у тих програмах, які організовує Благодійний фонд «МХП-Громаді». Для прикладу, БФ «МХП-Громаді» минулоріч виділив нам майже чотири мільйони гривень, щоб ми облаштували в школі захисну споруду. Цьогоріч планується на базі комунального закладу багатопрофільної лікарні створити реабілітаційний центр. А співпраця розпочалось ще здавна, як тільки фонд розпочинав свою роботу дев’ять років тому. Зараз вже виграємо по 5-6 грантів щороку», – селищний голова Катеринополя Черкаської області Володимир Коваленко.

«За результатами 2022 року ми пройшли аудит від компанії Великої четвірки PricewaterhouseCoopers і отримали від них позитивний висновок», - зазначила директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді»

Тетяна Волочай наголосила, що Благодійний фонд «МХП-Громаді» готовий стати надійним партнером для реалізації проєктів з відбудови та підтримки України з боку донорів.

Нагадаємо,вінничани беруть участь у ІХ Європейському конгресі місцевого самоврядування.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info



Читайте також